13 Mayıs 2014 Salı

ÇİLEKLİ PASTA


Çilek bu mevsimin en renkli ve en lezzetli meyvesi öyle değilmi ? Helede çocuklar ne çok severler. Tabi çocuklar sevince bizede ne düşer hemen çilekli pasta yapmak tabiki...Pazarlarda bol bol mevcut boy boy, kokulu, kokusuz anlatırken bile canım çekti hmmmmmm.





ÇİLEKLİ PASTA MALZEMESİ:  PANDİSPANYA İÇİN

                                                         3 adet büyük boy yumurta
                                                      125 gr. un       (1 su bardağından 1 parmak eksik)
                                                        85 gr. şeker   (yarım su bardağı)
                                                        40 gr. su        (5 yemek kaşığı gibi)
                                                        15 gr. ovalex (yarım yemek kaşığı gibi)
                                                         yarım paket kabartmatozu



     PANDİSPANYA YAPILIŞI:   Bütün malzemeyi mixere koyup kendi hacminin iki katına çıkana kadar çırpın yaklaşık 15 dakika kadar. 17 cm çapındaki bir kelepçeli kek kalıbı veya çember diye tabir edilen kalıbın içine harcımızı eşit olarak yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırınımızda yaklaşık 30-35 dakika turbolu fırında pişiriyoruz. İlk 20 dakika fırınımızın kapağını asla açmıyoruz. Piştiğini anlayabilmek için kekimizin ortasına bir çöp şiş çubuğu sokup kontrol ediyoruz eğer kuru çıkıyorsa kekimiz olmuş demektir. Pandispanyamızı pastamızı hazırlamadan 1 hafta önce bile pişirip buzdolabında strech filme ve buzdolabı poşetine sarılı olara saklayabiliriz bu sizin için büyük rahatlık olacaktır çünkü herşeyi aynı gün yapmak yorucu olabilir. Veya önceden hazırlamak size zaman kazandırabilir. Bu arada ovalexi nereden bulacağım diyorsanız telaşlanmayın çünkü pasta malzemesi satılan heryerde bulabilirsiniz çok pahalı da değil üstelik. Son olarakta eğer kelepçeli kek kalıbınız varsa mutlaka en altına yağlı kağıt koymalısınız tabi bu çember içinde geçerli çember ve tepsi arasına mutlaka yağlı kağıt sermelisiniz ki yapışmasın. Pandispanyamızı kalıbından düzgünce ayırdıktan sonra enlemesine 3 eşit parçaya kesiyoruz ve en üst kısmınında mutlaka düzgün ve muntazam olması gerek yani kabarmış bombeli kısmını bir kenara ayırıp bu parçayı başka zaman farklı bir tarif için ayırabilirsiniz veya kalan krema ile kaselere koyup farklı bir tatlı daha hazırlayabilirsiniz böylelikle ziyan olmamış olur (bu arada pandispanya mutlaka iyice soğumuş olmalı)



PASTA KREMASI MALZEMELERİ:     2 adet yumurta
                                                                100 gr. un        (1 su bardağından 2 parmak eksik)
                                                               150 gr. şeker    ( 1 su bardağından 2 parmak eksik)
                                                               500 gr. süt
                                                                 35 gr. tereyarğı  (1 yemek kaşığı dolu dolu)
                                                                   1 paket krem şanti
                                                                   1 çay bardağı soğuk süt

                      KREMA YAPILIŞI      :  Yumurta ve şekeri bir kaseye alıp iyice çırp sonra unu ekle ve mekserle iyice çırp. Sütü küçük bir tencereye al ve orta ateşte yavaş yavaş kaynama noktasına getir çırptığın yumurta, şeker ve unlu harcı bir yandan sütü karıştırarak yavaş yavaş süte ekle. Sürekli karıştırarak yumurtaların pişmesini engele son olarak tüm malzemeyi süt ile birlikte göz göz oluncaya kadar pişir ve ocaktan al. Ara sıra karıştırarak kabuk bağlamasını engelle. Krema iyice soğuduktan sonra içedisine tereyağını ekleyerek mikserin yüksek devrinde iyice çırp ve kremayı sıkma torbasına al.


TÜM MALZEMELERİN BİRARAYA GETİRİLİŞİ




Alt tabanımızı süt ile çok fazla olmamak şartıyla kaşık yardımıyla hafif hafif ıslatıyoruz daha önceden pişirmiş ve soğutmuş  olduğumuz kremamızı sıkma torbasına alarak ucunu biraz kesip kekin  kenarında 1 parmak boşluk bıraktıktan sonra daireleri şeklinde tüm keki kaplayacak şekilde kremayı sıkıyoruz üzerine  küçük küçük doğradığımız çilekleri eşit miktarda serpiştirip 2. kat kekimizi üzerine yerleştirip iyice bastırıyoruz. Bu katıda süt ile ıslattıktan sonra yine krema ve çilek işleminin aynısını uygulayıp 3. kat kekimizi yerleştirip yine bastırıyoruz. 1çay bardağı soğuk süt ile hazırladığımız krem şantiyi önce kekin yan taraflarına spatulanın ucuyla keklerin ara katlarında kalmış olan boşluklara yedirip dolduruyoruz ve kekin üzerinede ince bir tabaka sürüp fazlalıklarını alarak pastamızı şanti ile sıvıyoruz yaklaşık 15-20 dakika pastamızı ve kalan şantiyi buzdolabında bekletip biraz soğumalarını sağılıyoruz. Aynı işlemi tekrar uyguluyoruz ve pastamıza 2. kat şanti sürüyoruz ve kalan şanti ilede isterseniz benim gibi üzerini süsleyebilirsiniz. Son olarakta bütün çilekler ile şekil verip pastanızı 5-6 saat buzdolabında soğutarak ikrama hazır hale getirebilirsiniz,  
                                  





AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...