12 Temmuz 2014 Cumartesi
KALBURABASTI TATLISI
Bugün size kolay ve hızlı yapılabilecek bir tarif vereceğim. Kalburabastı tatlısı son zamanlarda yediğim ev yapımı en güzel tariflerden birisi. Tereyağının nefis tadı ve kokusu damağınızda yayılacak ve şerbetinin hafifliği sizi yerken sıkmayacak. Eh malum ramazan ayındayız insanın canı bolca tatlı çekiyor ayrıca bayramda misafirlerinizede yapabileceğiniz kolay ve hızlı bir tarif. Afiyet olsun
KALBURABASTI MALZEMELERİ: 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
2 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 kabartmatozu
su
yeterince un
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
ŞERBET İÇİN: 2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
çeyrek limonun suyu
KALBURABASTI TARİFİ : Eritilmiş tereyağı ve sıvıyağı bir karıştırma kabına alıyoruz ardından içerisine yağları ölçtüğümüz çay bardağının içerisine bir yumurtayı kırıp üzerine bardak dolana kadar su ilave edip karıştırma kabımıza döküyoruz. Kabartma tozunu ekliyoruz ve yavaş yavaş un ilave ederek hamur elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurun fazla sert olmaması için arada bir hamurumuzdan parça alarak düzgün şekil verilecek kıvamda mıdır diye kontrol ediyoruz çünkü sert bir hamur daha sonra şerbeti çekmez ve tatlınız çatala gelmez dağılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak açıyoruz ve içerisine iri dövülmüş ceviz parçaları yerleştirip mekik şekli verip tepsimize yerleştiriyoruz. 170 derece fırında hamurlarımızın üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bu arada şerbetimizi kaynatmaya başlamamız gerek 2 su bardağı şeker ile 2 su bardağı suyu kaynatıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca yaklaşık orta ateşte 10 dakika kaynatıyoruz ve limonumuzu sıkıp 5 dakika daha kaynatıyoruz yani toplamda 15 dakika kaynatıyoruz, Hem tatlımızın hemde şerbetimizin ılık olması gerekiyor. Ilınan tatlımızın üzerine ılık şerbeti döküp akşamdan sabaha ve bir kaç saat tatlının şerbeti emesini bekliyoruz. Afiyet olsun
2 Temmuz 2014 Çarşamba
MISIR GEVREKLİ KURABİYE
MISIR GEVREKLİ KURABİYE MALZEMELERİ : 125 gr, tereyağı (isteğe bağlı margarinde olur)
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 (yarım kg) mısır nişastası
1 pk vanilin
SOSU İÇİN: 250 fındık kreması istediğiniz marka
1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
yeterince mısır gevreği
MISIR GEVREKLİ KURABİYE YAPIMI: Oda ısısındaki tereğağını yoğurma kabımıza alıyoruz ve içerisine 2 adet yumurtayı ilave edip biraz elimizle mıncıklıyoruz vanilin ve yarım kilo mısır nişastasını ilave edip iyice yoğuruyoruz. Biraz sert bir hamur oluyor ama tam yarım kilo nişastıyı alıyor o yüzden telaşlanmayın. Sıkı bir hamur elde ediyoruz ve küçük ceviz büyüklüğünde parçalar alarak iyice yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsimize sıralıyoruz ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar kurabiyelerin üzeri çatlayıncaya kadar pişiriyoruz. Hamur nişastadan ibaret olduğu için beyaz bir kurabiye elde etmemiz gerekir o yüzden eğer sizin fırınınız daha hızlı pişiriyorsa dikkat etmelisiniz hamur kızarmamalı. Fırından çıkan kurabiyeleri iyice soğutuyoruz emin olunca fındık kremamızı ısıya dayanıkla bir kaba alıp içerisine sıvıyağı ilave edip benmari usulu eritmeye başlıyoruz ( altında su kaynayan bir tencerenin üzerine oturtulan diğer bir kap. Kap suyu değmemeli) Krema erirken mısır gevreklerini robotta biraz çekerek daha küçük hale getiriyoruz robotunuz yoksa gevrekleri bir poşete alın ve üzerinden merdane ile geçerek onları ezerek küçültün.
İyice soğumuş olan kurabiyeleri çatal ve kaşık yardımıyla erimiş çikolataya ve ardındanda mısır gevreğine buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye veya büyük bir tabağa yerleştiriyoruz ki çikolatalar iyice kurusun ardından servise hazır. Eğer kurabiyeyi bir gün önce yapacaksanız çikolata kaplaması iyice kuruduktan sonra hava almayan ağzı kapaklı bir saklama kabına almanızı tavsiye ederim çünkü mısır gevrekleri çıtırlığını yitirebilir. Hatta son bir dip not vereyim isterseniz kurabiyeleri 1 hafta önce bile yapıp hazırlayabilirsiniz tek şart yine kurabiyeleri saklama kabında hava almayacak bir şekilde muhafaza etmeniz. UMARIM BEĞENİRSİNİZ AFİYET OLSUN
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)