12 Temmuz 2014 Cumartesi

KALBURABASTI TATLISI




Bugün size kolay ve hızlı yapılabilecek bir tarif vereceğim. Kalburabastı tatlısı son zamanlarda yediğim ev yapımı en güzel tariflerden birisi. Tereyağının nefis tadı ve kokusu damağınızda yayılacak ve şerbetinin hafifliği sizi yerken sıkmayacak. Eh malum ramazan ayındayız insanın canı bolca tatlı çekiyor  ayrıca bayramda misafirlerinizede yapabileceğiniz kolay ve hızlı bir tarif. Afiyet olsun





      KALBURABASTI  MALZEMELERİ: 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
                                                                       2 çay bardağı sıvı yağ
                                                                       1 yumurta
                                                                       1 kabartmatozu
                                                                       su
                                                                       yeterince un
                                                                       1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

                                          ŞERBET İÇİN:   2 su bardağı toz şeker
                                                                      2 su bardağı su
                                                                      çeyrek limonun suyu



                KALBURABASTI  TARİFİ :   Eritilmiş tereyağı ve sıvıyağı bir karıştırma kabına alıyoruz ardından içerisine yağları ölçtüğümüz çay bardağının içerisine bir yumurtayı kırıp üzerine bardak dolana kadar su ilave edip karıştırma kabımıza döküyoruz. Kabartma tozunu ekliyoruz ve yavaş yavaş un ilave ederek hamur elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurun fazla sert olmaması için arada bir hamurumuzdan parça alarak düzgün şekil verilecek kıvamda mıdır diye kontrol ediyoruz çünkü sert bir hamur daha sonra şerbeti çekmez ve tatlınız çatala gelmez dağılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak açıyoruz ve içerisine iri dövülmüş ceviz parçaları yerleştirip mekik şekli verip tepsimize yerleştiriyoruz. 170 derece fırında hamurlarımızın üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bu arada şerbetimizi kaynatmaya başlamamız gerek 2 su bardağı şeker ile 2 su bardağı suyu kaynatıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca yaklaşık orta ateşte 10 dakika kaynatıyoruz ve  limonumuzu sıkıp 5 dakika daha kaynatıyoruz yani toplamda 15 dakika kaynatıyoruz, Hem tatlımızın hemde şerbetimizin ılık olması gerekiyor. Ilınan tatlımızın üzerine ılık şerbeti döküp akşamdan sabaha ve bir kaç saat tatlının şerbeti emesini bekliyoruz. Afiyet olsun      

2 Temmuz 2014 Çarşamba

MISIR GEVREKLİ KURABİYE



Aslında bu kurabiyenin benim için eğlenceli bir hikayesi var sizlerlede paylaşmak isterim hala aklımıza gelince gülüyoruz zira. Arkadaşımın mevlütü vardı bu kurabiyeyi ilk olarak orada yedim fakat biraz dağılan bir kurabiye o yüzden öyle çatala falan gelen bişey değil bir lokmalık hop diye atıverecekiniz ağzınıza. Mevlüt bitti ikramlar başladı herkes hamarat arkadaşımın yaptığı hamur işlerine daldı bende tabi :))) karşımda bir kızıyla yanyana oturan bir  hanım var tanımıyorum kendi kendime herhalde arkadaşımın oğlunun okulundan falan diye düşünüyorum, kızı ile annesi arasında sıkıntılı bir durum var kulak misafiri oldum kız annesine sürekli kurabiyeyi eliyle yemesini söylüyor anne ısrarla çatalla yemeye çalışıyor neyse ben hemen atladım her zaman ki halim " kızınız haklı çekinmeyin elinizle yiyin" ne olacak yabancı yok aramızda gibi laflar ettim " rahatınıza bakın" falan yok hayır kadıncağız ısrarla çatalla yemeye devam ediyor " bari çay kaşığınızı kullanın" dedim yok sonunda bende " aman  zaten hiç güzel olmamış ondan dağılıyor böyle " dedim ve bu espirimi anlamasını bekleyerek güldüm ama anlamadı suratıma bir garip baktı ve sanırım içinden "aaa ne biçim bir insan bu böyle hem yiyor hemde  zaten güzel yapamamışlar "deyip evsahibini yeriyor diye düşünmüştür. Bütün misafirler gidince can dostuma anlattım yaşadıklarımı kahkahalarla güldü ve ilk defa karşılaştıklarını ve kızıyla kızının arkadaş olduğunu söyledi buna daha çok güldük çünkü kimbilir kadıncağızın benim hakkımda düşünmüş olabileceklerini senaryo halinde sıralayıp durduk ve o gün bu gündür bu kurabiyenin bizim için adı " zaten hiç güzel olmamış kurabiyesi" kaldı. Neyse çok lafladım hadi buyurun tarifi.


MISIR GEVREKLİ KURABİYE MALZEMELERİ : 125 gr, tereyağı (isteğe bağlı margarinde olur)
                                                                                         2 adet yumurta
                                                                                         1 su bardağı toz şeker
                                                                                        1/2 (yarım kg) mısır nişastası
                                                                                          1 pk vanilin

                                                               SOSU İÇİN:  250 fındık kreması istediğiniz marka
                                                                                      1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
                                                                                      yeterince mısır gevreği



          MISIR GEVREKLİ KURABİYE YAPIMI: Oda ısısındaki tereğağını yoğurma kabımıza alıyoruz ve içerisine 2 adet yumurtayı ilave edip biraz elimizle mıncıklıyoruz vanilin ve yarım kilo mısır nişastasını ilave edip iyice yoğuruyoruz. Biraz sert bir hamur oluyor ama tam yarım kilo nişastıyı alıyor  o yüzden telaşlanmayın. Sıkı bir hamur elde ediyoruz ve küçük ceviz büyüklüğünde parçalar alarak iyice yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsimize sıralıyoruz ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar kurabiyelerin üzeri çatlayıncaya kadar pişiriyoruz. Hamur nişastadan ibaret olduğu için beyaz bir kurabiye elde etmemiz gerekir o yüzden eğer sizin fırınınız daha hızlı pişiriyorsa dikkat etmelisiniz hamur kızarmamalı. Fırından çıkan kurabiyeleri iyice soğutuyoruz emin olunca fındık kremamızı ısıya dayanıkla bir kaba alıp içerisine sıvıyağı ilave edip benmari usulu eritmeye başlıyoruz ( altında su kaynayan bir tencerenin üzerine oturtulan diğer bir kap. Kap suyu değmemeli) Krema erirken mısır gevreklerini robotta biraz çekerek daha küçük hale getiriyoruz robotunuz yoksa gevrekleri bir poşete alın ve üzerinden merdane ile geçerek onları ezerek küçültün.

İyice soğumuş olan kurabiyeleri çatal ve kaşık yardımıyla erimiş çikolataya ve ardındanda mısır gevreğine buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye veya büyük bir tabağa yerleştiriyoruz ki çikolatalar iyice kurusun ardından servise hazır. Eğer kurabiyeyi bir gün önce yapacaksanız çikolata kaplaması iyice kuruduktan sonra hava almayan ağzı kapaklı bir saklama kabına almanızı tavsiye ederim çünkü mısır gevrekleri çıtırlığını yitirebilir. Hatta son bir dip not vereyim isterseniz kurabiyeleri 1 hafta  önce bile yapıp hazırlayabilirsiniz tek şart yine kurabiyeleri saklama kabında hava almayacak bir şekilde muhafaza etmeniz. UMARIM BEĞENİRSİNİZ AFİYET OLSUN










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...