28 Eylül 2013 Cumartesi

PATLICAN SALATASI




Hani balık sevenler denizden babam çıksa yerim derler ya işte benim içinde patlıcan öyle bişey. Her türlüsünü yerim ve hatta çok severim. Kebabı, türlüsü, karnıyarığı, oturtması, salatası ve hatta reçeli harikadır. Aranızda reçelini yemiş olan varmıdır bilmem ama benim rahmetli halamın reçelinin ünü tüm akrabalar arasında dolaşır dururdu. Ama ben size bugün kayınvalidemden öğrendiğim patlıcan gömme salatasının tarifini vereceğim. Deneyip bana yorumlarınzı yazarsanız mutlu olacağım :))



PATLICAN SALATASI İÇİN MALZEME:  2 adet bostan patlıcan
                                                                          1 orta boy kuru soğan
                                                                          1 orta boy domates
                                                                          yarım demet maydanoz
                                                                          tuz , karabiber, kimyon
                                                                          zeytinyağı



PATLICAN SALATASI YAPIMI :     Bostan patlıcanlarımızı fırında yada közmatikte iyice közlüyoruz. Patlıcanları mümkün oldukça çabuk ve yüksek ateşte közlemeliyiz ki patlıcanların içi kararmasın. Kabuklarını soyduğumuz patlıcanları kenara alıyoruz ve kuru soğanımızı yemeğe doğradığımız gibi küp küp kesiyoruz. Kabuğunu soyduğumuz domatesimizin (bunun için en uygun domates çanakkale domatesidir)  içinin sulu kısmını alarak sadece kabuğa yakın kısmını tıpkı soğanımız gibi küp küp doğruyoruz. Yarım demet maydanozumuzu da ince ince kıyarak domates ve soğana ilave ediyoruz. Kenarda bekleyen patıcanları kesme tahtası üzerine alıp bıçak yardımı ile iyice satır kıyma yapar gibi kıyıp inceltiyoruz, içerisine yeterince tuz, karabiber ve kimyon ekleyerek harca kalan tüm malzemeleri ilave edip kaşık yardımı ile iyice birbirine karışacak kadar karıştırıp son olarak zeytinyağını ilave edip servis tabağına alıyoruz. İsterseniz domates kabuğuna gül şekli vererek üzerini süsleyebilirsiniz. AFİYET OLSUN

11 Eylül 2013 Çarşamba

VİŞNE SOSLU SÜTLAÇ


VİŞNE SOSLU SÜTLAÇ



Daha önce hiç tatınızmı bilmiyorum ama ben özellikle yazın buna bayılıyorum. Sıcak yaz akşamlarımın hem serinleticisi. Bunu daha önce hiç yememiş ve tatmamışlar için hoş bir sürpriz. Sütlacı farklı hep alıştığımızın dışında ikram etmek ayrıca çok heyecanlı, sonuçta 40 yıllık sütlaç işte kimi koyu kıvamlı sever kimi daha az yoğun ama tatlar hemen hemen aynıdır. Görsel olarakta beğeniyorum vişne ile beyazın uyumunu.  Ayrıca benim gibi tatlı ve ekşiyi birarada sevenler daha iyi anlayabilirler beni alttan sütlacın tatlı yanı damağınızı şenlendirirken üstten vişnenin mayhoş ve hoş kokusu. Dilerseniz bunu çilek ile de yapabilirsiniz ama ben ekşi severim. Tarif hemen aşağıda hadi AFİYET OLSUN



VİŞNE SOSLU SÜTLAÇ MALZEMELERİ: 1 kg süt
                                                                           1 su bardağı toz şeker
                                                                           1 çay bardağı pirinç
                                                                           1-1.5 su bardağı vişne sosu veya
                                                                           2 su bardağı vişne suyu
                                                                           2 tatlı kaşığı dolu dolu nişasta
                                                                           2-3 tatlı kaşığı toz şeker


VİŞNE SOSU İÇİN:Taze vişneniz var ve siz Vişne sosu hazırlamak isterseniz yine daha önce blogumda sizlerle paylaştığım Vişneli soda tarifimdeki vişne sosu gibi hazırlayabilirsiniz. Eğer vişne sosu hazırlayamam diyorsanız o zaman 2 su bardağı vişne suyuda işinizi görür

VİŞNE SOSLU SÜTLAÇ YAPIMI:  Öncellikle bir çay bardağı pirincimizi yıkıyoruz ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek orta ateşte pişiriyoruz. (Tamamen süt ile de yapabilirsiniz ama bunun için hem daha çok süte ve daha çok zamana ihtiyacınız var) Pirinçlerimiz pişince (çok pişirmemeye özen gösterin çünkü süt ile de pişecek) sütü ilave ediyoruz. Pirinçler iyice pişip süt azalmaya başlayınca içerisine toz şekeri ilave edin. Şekeri en son ilave ediyoruz ki şeker tatlıyı sıkar ve geç pişmesini sağlar der büyüklerimiz (onlarada kulak vermek gerekir öyle değil mi? :)))))
Sütlacımız göz göz olmaya başlayınca ocaktan alıyoruz ve kaselere eşit olarak paylaştırıyoruz.  Sütlaçlarımız soğumaya yüz tutunca ve üzeri kabuk bağlamaya başlayınca vişne sosumuzu hazırlamaya geçiyoruz. Teflon bir tavaya öncelikle vişne sosumuzu ki eğer sos kullanacak iseniz 1 su bardağı su ilave edin FAKAT vişne suyu kullanacak iseniz 2 su bardağı vişne suyunu tavamıza alıyoruz üzerine şeker ve nişastayı ilave ederek pürüzsüz olana kadar hepsini iyice karıştırıyoruz ve son olarak ocağa alarak orta ateşte pişiriyoruz. Kıvamlanmaya başladığında ocaktan alıyor ve  sürekli karıştırarak soğumasını sağlıyoruz. Sütlaçlarımızın üzerine eşit olarak paylaştırarak dolapta soğumaya bırakıyoruz, AFİYET OLSUN


NOT: Sütlaç pişirirken herhangi bir başka iş yapmayın mesela televizyon izlemek, telefonla konuşmak gibi çünki   taşınca ne demek istediğimi anlarsınız. :))))))))))))))))))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...