5 Ağustos 2013 Pazartesi

ERİK PESTİLİ



ERİK PESTİLİ

Hep merak etmiştim pestil nasıl yapılır diye. Araştırdım sordum soruşturdum erik pestili yapmasını bilen var mı diye ne gezer herkes işte kaynatıyorlar sonrada  patiska bezlere serip kurutuyorlar diye başlıyor söze. Öyleyse ne yapmak lazım deneyip kendi kendine keşfetmek daha iyi deyip kolları sıvadım biraz internetten biraz kulaktan dolma giriştim. Ziyan olacak bişey de yok emeğimden başka zira erikleri sahipsiz bahçelerden topladık. Eşimide kendime benzetip nerede ne var diye sürekli araştırtıp durdum. Sağolsun beni kırmayıp gençlik çevikliği ile (tabi bunlar benim motivasyonlarım çaktırmayın :))  ağaçlara tırmanıp erikleri  topladı bana. Daha sonra bir kez de anjelik cinsi erik ile de denedim rengi mükemmel oldu içine birazda ceviz ohhhh tadınndan yenmez. Unutmadan eklemek isterim  cevizli sucuk yaptım aynı malzemeyle artık burasını anlatmayayım. Karşılaştığım tek sorun İstanbulun nemli havası biraz zor kurudu. Anadolunun kuru sıcağı yok tabi hemen kavuruversin ve kurutsun ama olsun yaptım oldu vallahi herkese tavsiye ederim çok lezzetli ve çok zevkli oldu sonucu helede başarmış olmak paha biçilmez. Ayrıca tadına bakanlardan tam not alması beni ayrıca sevindirdi. Haydi buyrun şimdi deneyip elde ettiğim ölçüler.





PESTİL MALZEMELERİ: 3 kg kırmızı erik
                                             3-4 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
                                             10-12 yemek kaşığı toz şeker
                                             1 çay bardağı su



PESTİL YAPIMI : Erikleri yıkadıktan sonra büyük ve derin bir tencereye su ile birlikte  erikler biraz yumuşayıp çekirdekleri çıkabilecek kıvama gelinceye kadar pişiriyoruz. 2nci bir tencerenin üzerine kevgiri yerleştirip  haşlanan erikleri kevgirden geçiriyoruz. Eriklerin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkarmış oluyoruz. Tencereyi tekrar ocağa almadan önce derince bir tabağa nişastayı koyup üzerine biraz erik suyundan ilave edip nişasta iyice eriyene kadar karıştırıyoruz. Öncellikle 3 kaşık nişasta ile başlamak daha doğru olur bazen erik fazla sulu olunca 1 kaşık daha nişasta ilave edilebilir. Eriyen nişastayı ve toz şekeri tencereye ilave edip tekrar pişiriyoruz. Burada şekerini damak zevkinize göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Pestiliniz yoğun bir kıvam alınca el blenderi ile son bir kez çırpın içerisinde topaklanan nişasta var ise gitsin diye. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Son olarak naylon karışımlı bir temiz bez üzerine (dertsiz masa örtüleri çok ideal) pestilinizi eşit miktarda dökün. yaklaşık 1 cm kalınlığında. Bahçenizin ve balkonunuzun direkt güneş alan bir yeri olmalı. Pestilinizin ön yüzününü kuruduğuna inandığınızda( ki parmağınızı baştırdığınızda yumuşak değil ise olmuştur demektir) pestilinizin arka yüzünü ıslak bir bez ile her yerini ıslatın ve pestilin örtüden kolay çıkabilmesini sağlayın. Pestilin bir ucundan yavaşça kaldırarak tüm pestili bezden çekerek çıkartın (bu işlem sırasında bir yardımcınız olursa iyi olabilir :))




NOT: Eğer benim gibi sucuklu pestil hazırlamak isterseniz  ceviz içlerini iğne yardımı ile çift katlı sağlam bir ipe dizin. Dizdiğiniz cevizleri  pestil harcına bir kaç kez kaşık yardımı ile bastırarak cevizleri iyice pestil harcı ile kaplayın ve son olarak bir oklavaya geçirerek kurumaya bırakın.




Son olarak eklemek istediğim bir şey var bazı erik cinsi diğerine göre daha sulu olabilir bu durumda biraz daha nişasta ilavesi yaparak pestil harcını tekrar kaynatabilirsiniz. Ayrıca arzuya göre pestil harcı içerisine ceviz veya kayısı çekirdeği ilave ederek pestilinizi zenginleştirebilirsiniz. Umarım denemeye değer bulursunuz afiyet olsun.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...