28 Mart 2013 Perşembe

VİŞNELİ CHEESECAKE




Herkes yapmış birde ben yapayım dedim şu meşhur cheesecake. Namı diğer peynirli kek. Tarifim biraz oradan biraz buradan birazda kendimden bişeyler kattım tabiki. Sanırım bu bir hastalığa dönüşüyor illa ki kendinden bişeyler katmak :))  Amma sonuçta harika bir cheesecake oldu bence en önemlisi bu. Hatta son dilimi kim istiyor bak yemeyecekseniz ben yerim ha diye birbirimize hafif tehditlerde bile bulunduk. Tarifini isteyen varsa buyursun hemen yazıyorum ve fakat hiç yorum gelmiyor sizlerden emin olamıyorum acaba ben kendi kendime mi beğeniyorum bu yaptıklarımı diye :(
o yüzden deneyip bana yorum yazarsanız çok mutlu olacağım. Hadi bakalım şimdilik hoşçakalın.


TABANI İÇİN :      2 adet yulaflı burçak bisküvi
                                5-6 adet ince çekilmiş ceviz
                                50 gr. tereyağı


İÇ HARÇ İÇİN:   400 gr labne peyniri
                              yarım su bardağı krema
                             yarım su bardağı toz şeker
                             2 adet yumurta
                             2 adet limon kabuğu rendesi
                             1 yemek kaşığı limon suyu
                             1 paket vanilin
                             1 su bardağı taze vişne

ÜZERİ İÇİN  :  2 su bardağı vişne suyu
                          1 yemek kasığı tepeleme nişasta
                          2-3 tatlı kaşığı toz şeker



CHEESECAKE YAPIMI: Önce kelepçeli tabanımızın altını yağlı kağıt ile kaplıyoruz.( Bu arada verdiğim ölçü 24-26 cm çapındaki bir kelepçeli  kalıp içindir) yulaflı bisküvilerimizi robottan geçirip un haline getiriyoruz, cevizlerimizide un haline gelene kadar rondodan geçirip bisküvilere ilave ediyoruz. Erittiğimiz tereyağını ilave edip tüm malzemeyi iyice yoğurup kalıbımızın tabanına yayıyoruz. Bir bardak yardımı ile iyice bastırıp taban hamurunu sıkıştırıyoruz. Kalıbımızı derin dondurucuda 30 dakika buzdolabında 1 saat dinlendirip soğutuyoruz. İç harcini hazırlamak için önce  karıştırma kabına labne peyniri, krema ve toz şekeri ilave edip mikser ile karıştırıyoruz.Teker teker yumurtaları ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Sırasıyla limon suyu - limon kabuğu ve vanilini ilave edip hepsini son kez karıştırıp kalıbımızdaki tabanın üzerine döküyoruz. Taze meyvelerimizide içerisine dağıtarak önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz ve fırının kapağını mümkünse hiç açmıyoruz. Eğer fırınınız malum tüm fırınlar gibi bir tarafını daha çok pişiriyor ise son10-15 dakika kala kalıbınızı döndürebilirsiniz. Üzeri hafif kızarınca fırınınızı kapatın AMA içinden çıkarmayın ve ılınıncaya kadar fırının kapağını kapalı bir şekilde bırakın. Cheesecake'iniz ılınmaya başladığında üzerinin vişne jölesini hazırlamaya başlayın zira her ikiside ılık olmalı hem jöleniz hemde kekiniz. Teflon bir sütlük veya sosluka 2 su bardağı vişne suyunuzu dökün, içerisine 2-3 tatlı kaşığı toz şeker ve tepeleme nişastayı dökün iyice karıştırın hepsi homojen oluncaya kadar karıştırın ve son olarak ocağınızın altını açın bir taşım kaynatın göz göz kaynayınca ocaktan alın ve sürekli karıştırarak ılık bir kıvama getirin ve son olarak cheesecake'inizin üzerin dökün. İyice soğuduktan sonra buzdolabında en az 7-8 saat soğutun veya akşamdan dolaba koyup ertesi gün servise hazır edebilirsiniz. Cheesecake kaldıkça daha da lezzetlenen bir tatlı çeşidi çünkü tüm aroması birbirine geçtikçe güzelleşiyor o yüzden yemek için acele etmeyin, etmeyin ki tüm lezzetleri ayrı ayrı damağınızda hissedin.  AFİYET OLSUN









13 Mart 2013 Çarşamba

BAYAT EKMEK LAVAŞI



Ne zamandır aklıma takılıp durmuştu bu tarif adana yöresinde sıkma'da deniyor. Bayat ekmek ile yapılan basit bir lavaş hem kalan bayat ekmeklerimiz de değerlenmiş oluyor. Çocuklarınız çok sevecek okuldan gelince veya akşam çayının yanına çabucak yapabileceğiniz ve  yapımı da gayet basit lezzetli mi lezzetli. iç harcını istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Ben kavrulmuş soğan-beyaz peynir ve maydanoz ile yaptım siz isterseniz patates veya aklınıza gelen sevdiğiniz başka bir şey de kullanabilirsiniz. Yanınada domates ve yeşillik harika bir çay menüsü şimdi buyrun tarifi.



BAYAT EKMEK LAVAŞI MALZEMESİ:  3 dilim bayat ekmek
                                                                         Yarım kilo un
                                                                         tuz + yeterince su


                           İÇ HARÇ MALZEMESİ: 1 adet orta boy soğan
                                                                      250 gr beyaz peynir
                                                                      maydanoz
                                                                      isteğe göre pulbiber

BAYAT EKMEK LAVAŞI YAPIMI:  Bayat ekmekleri önce suda ıslatıyoruz. Kenarlarını katmadan içlerini sıkıp yoğurma kabına alıyoruz içerisine 1 çay kaşığı tuz ekleyip unun bir kısmını ayırıp (lavaşları açmak için kullanacağız) kalanını kaba boşaltıp su ile pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp unlanmış tezgaha koyuyoruz. Bu arada soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyoruz, kavrulan soğanlar soğuyunca içerisine beyaz peynir -maydanoz ve pulbiberi  ilave edip iyice karıştırıyoruz. Hamurlarımızı büyük teflon tava büyüklüğünde ince olacak şekilde açıp tavayı hafif yağlayıp orta ateşte altı üstü aynı şekilde kızarana kadar çevire çevire kızartıyoruz. Sıcak sıcak içerisine harçtan koyup servis ediyoruz. AFİYET OLSUN  

10 Mart 2013 Pazar

CEVİZLİ KURABİYE



CEVİZLİ KURABİYE



Şöyle pazar günü akşam çayının yanında yiyebileceğiniz güzel bir tarif. Ben DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR  GÜNÜ'nde arkadaşlarıma yaptım. Sadece ceviz ile yapabileceğiniz gibi benim gibi evde  kurumuş 5-6 tane artık taşlaşmış incirim vardı, onları güzelce rondodan geçirdim ( e devir ekonomi devri dimi ama herşeyi değerlendirmek gerekir) unufak olan incirlerin içerisine ceviz ilave ettim çokta lezzetli oldu birazda tarçın ilave ettim bu üçlü muazzam oluyor ceviz-incir-tarçın hımmmm. Ama ben size sadece cevizlinin tarifini vereceğim siz isterseniz incir ilave edin sadece yapmanız gereken eğer seviyorsanız biraz tarçın ilave etmek:))




HAMUR  MALZEMELERİ: 250 gr margarin veya tereyağı (oda ısısı)
                                                1 su bardağı şeker
                                                yarım su bardağı yoğurt
                                                1 kabartmatozu
                                                1 vanilin
                                                yeterince un (kulak memesi kıvamı)


               İÇ HARCI İÇİN :   2 su bardağı dövülmüş ceviz
                                              yarım su bardağı şeker
                                              2 yemek kaşığı bal
                                              3 yemek kaşığı süt
           SÜSLEMEK İÇİN :   Pudra şekeri                  



KURABİYE YAPILISI:  Margarin ve şekeri iyice birbirine yedirin ve yoğurdu ilave edin. Kabartmatozu, vanilin ve un ilave ederek elinize yapışmayacak bir hamur elde edin. Hamur fazla sert
olmasın çünkü açma işleminde kullanacağınız un daha sonraki evrelerde hamurunuzun sertleşmesine yol açacaktır. Diğer taraftan iç harcı hazırlayın. Dilerseniz harcın içine konan şekeri koymayabilirsiniz, malum üzerinede pudra şekeri geleceği için fazla tatlı sevmeyenler için çok tatlı olabilir.
Yoğurduğunuz hamuru 2 eşit parçaya bölün ve  unlanmış tezgaha alıp merdane ile 0.5 mm kalınlığında
açın ve ağzı geniş bir fincan veya bardak ile yuvarlaklar elde edin. Yuvarlakların içerisine iç harçtan koyarak rulo haline getirin ve yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Bu işlemi tüm hamur bitene kadar tekrarlayın. Yaklaşık 35-40 tane kurabiye elde edeceksiniz. Daha önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerileri pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuyan kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri serperek misafirlerinize sunmaya hazır hale getirin. AFİYET OLSUN



3 Mart 2013 Pazar

KAYMAKLI AYVA TATLISI


KAYMAKLI AYVA TATLISI



Çok özel konuklarım için bugün kaymaklı  ayva tatlısı yaptım. Eminim aranızda ayva tatlısını çok sevenler vardır tıpkı benim gibi. Özellikle az şekerli yapıyorum ayva tatlısını böyle insanın içini bayacak kadar yoğun şekerli sevmiyorum. Misafirlerim çok beğendi bakalım sizlerdende deneyip güzel geri dönüşümler gelecek mi?


MALZEME LİSTESİ: 5 orta boy ayva (hepsinin aynı boyda olmasına özen gösterin)
                                     4-5 adet karanfil
                                     2 adet kabuk tarçın
                                     6 yemek kaşığı şeker
                                     yeterince ceviz
                                     5-6 adet ayva çekirdeği
                                    arzuya göre yarım çay kaşığı gıda boyası
                                    yarım limon
                                    Üzeri için kaymak
      
YAPILIŞI: Ayvaları soyup ortadan kesiyoruz. İçlerini oyarak ortasında bir çukur oluşturuyoruz, ayvaların alt kısımlarından biraz keserek altlarını düzleştiriyoruz, böylece ayvalarımızın sallanmalarını engeleyeceğiz. Çukurların içerisine iri dövülmüş ceviz koyarak ayvaları tepsimize -tenceremize veya cam pişirme kabımıza alıyoruz. Kabımızın içerisine çubuk tarçın, karanfil,ve gıda boyası ve ayvaların yarısına gelecek kadar su ekliyoruz. Orta ateşte veya fırında üzerini kapatarak ayvalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bir bıçak yardımı ile kontrol edin eğer ayvalar yumuşamış ise her bir ayvanın üzerine bir yemek kaşığı toz şeker ilave ederek 10-15 dakika daha pişirin. Sık sık kontrol ederek şekerlerin eridiğine emin olun. Şeker erimemiş ise tatlının sosundan alıp üzerine gezdirin 5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Tatlı soğuduktan sonra arzuya göre üzerine 1 tatlı kaşığı kaymak ilave edin. AFİYET OLSUN  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...